Da nije bilo Milutina Popovića Zahara i njegovog Čačka, ko zna da li bi bilo i Lepe Brene! Ozbiljno je Zahar upleo svoje prste u Breninu muzičku karijeru pre nešto manje od četiri decenije. A sada se njegov sin Miloš Popović, poznati reditelj, umešao u karijeru Breninog sina Stefana, koji je nedavno predstavio svoje muzičko umeće. Izgleda da se istorija ponavlja, a mlađe generacije kreću putem svojih roditelja.

“Da, da, izgleda da se krug zatvara. Brena ima tog slatkog dečaka, vrlo muzikalnog, kome je moj sin napravio spot za pesmu Druga liga. Lep dečko, sladak, skroman, prirodan. Moj sin Miloš mu je rekao: Ako hoćeš da imaš karijeru kao tvoja mama Brena, za pesmu se obrati mom tati Zaharu!”

Kako je Miloš zadovoljan saradnjom sa Živojinovićima?

“Lepo su ga primili, ali mu nisu dali da snimi dovoljno kadrova. Radio je na brzinu, on to ne voli, pa se sekirao, jer je vrlo ozbiljan, odgovoran, studiozan. Ali, sve je ispalo odlično. Videli ste i sami.”

Boli li vas što vas Brena ne spominje kada se priseća svojih početaka?

“Ne. Ona i dalje priča da je Bata Kovač bio ključan za početak njene karijere. Nema veze, ne zameram joj ništa, ne ljutim se. Brena je zalutala u moj život u vreme kada sam bio nezaustavljiv. Bila je izazov. U to vreme, u našoj muzici su bila aktuelna samo kola ili kukumavke. Hteo sam to da promenim, da osvežim našu muzičku scenu šaljivim pesmama. Tako su nastali Čačak, Dama iz Londona, Mile voli disko…”

Mnogi misle da ste mnogo para zaradili na Lepoj Breni!

“Dobar štos! Nikada ja nisam umeo sa parama. Drugi su to znali mnogo bolje od mene. I od onoga što sam zaradio, 75 odsto mi je uzela država! Nikad zbog toga nisam žalio. Danas je trka za parama osnovna zakonitost. Najezda lažnih pevača, lažnih kompozitora, lažnih doktora raznih nauka i svi su u toj suludoj trci za parama…”

Niste unovčili ni kumstvo sa Slatkim grehom?

“Ni na kraj pameti mi nije bilo! Ispričaću vam kako je Lira postala Slatki greh. Kad sam za Brenu uradio pesmu Mile voli disko, dogovorili smo se da kod Munje odemo na slikanje u deset ujutru. Dođemo svi mi tamo, a Brene nema. Pojavila se sa velikim zakašnjenjem, u tričetvrt pantalonama. Ja počnem da je grdim što kasni, a ona meni kaže: Ti si moj bog! A ja njoj odgovorim: Ti si moj sveti Petar! On je triput izdao… A onda sam dodao: Ma ti si moj slatki greh! I tako je Lira postala Slatki greh!”

Kakvu muzičku karijeru predviđate Stefanu Živojinoviću?

“Video sam ga i čuo samo u spotu. Dopada mi se, nema u njemu ničeg nadmenog, ima toplinu. Ima u očima nešto Brenino, blizak mi je. Ma ima nečeg sudbinskog u svemu tome, verujem u tu magiju sudbine. Ni na kraj pameti mi nije da se nudim, ali dao bih mu pesmu koja bi od njega preko noći načinila zvezdu! Ponavljam, ne nudim se, ali umeo bih da mu skrojim najbolje odelo.”


Odakle uopšte vi, magistar i doktorant međunarodnog prava, na estradi?

“Oduvek sam mislio da je život velika pustolovina i smatrao da treba učestvovati u svakoj igri. Hteo sam da budem arhitekta zbog jedne gimnazijske ljubavi, hteo sam da budem fudbaler zamišljajući sebe kao desno krilo reprezentacije, ma mnogo toga… Kad sam završio pravni fakultet, da bih izbegao odrađivanje stipendije, upisao sam treći stepen, ne sanjajući da će me zaneti međunarodno pravo. Bio sam oduševljen. Sa lakoćom sam odbranio magistarski rad, mentor mi je bila izuzetna Smilja Avramov…”

Pamtite njen proročki komentar?

“Rekla mi je: Dragi kolega, prezadovoljna sam! Ali, imate mangupsku fizionomiju, pa vam niko neće verovati da ste magistar prava! Bila je u pravu.”

Mnogi kažu da ste vi začetnik ili preteča najgledanijih šou-programa…

“Jeste, ja sam ih začeo. Na televiziji Košava sam imao svoju emisiju, zvala se Zaharovi talenti. Dovodio sam u emisiju pevače, kompozitore, rvače, sportiste, slikare naturščike, poljorivrednike… Jer, talenat je univezalna kategorija, nije vezan samo za muziku… Na mala vrata, u tu televiziju su došli sposobni ljudi poput Milomira Marića, Vanje Bulića… Molio sam ih da napravimo raskošniji dekor, da vizuelno podignemo sve na malo viši nivo. Emisije su snimane po beogradskim kafanama. Odgovorli su mi da nema dovoljno para za to. Ja sam predvideo da dolazi vreme takvih televizijskih formata, ali džaba. Baš nedavno sam Mariću rekao kako su nas svi kopirali i zgrnuli mnogo para na tome…”

Kako ste stigli do Ugande i do toga da vas diplomatski kor proziva da brukate belu rasu?

“U preduzeću Energoprojekt sam bio uzoran pravnik i tako me poslaše na rad u Ugandu! U slobodno vreme, svirao sam sa crnačkim orkestrom u Kampali. Zato me je mrzeo diplomatski kor. Mislili su da brukam belu rasu, a mene je bilo baš briga. Ali, u Ugandi je svrgnut predsednik, došla je nova vlast i stiglo je naređenje da za šest dana napustimo zemlju.”

A vi ste šarmirali novog predsednika, Idija Amina!

“Poslednjeg dana boravka u Ugandi, odem ja na bazen da se okupam. Sa jednim ludim Holanđaninom sam se zapio i zaspao! Odjednom, shvatim da sam u vodi, a preko mene čovek od 150 kila, dva metra visok. Kad se tad nisam udavio… Dođem sebi, sav u šoku, a kraj mene div. Meni voda do grla, a njemu do pupka, preteći me gleda. I ja se setim šta sam čuo od proroka Vanđe, koji je bio učenik poznatog vrača. Ako hoćeš da smanjiš agresiju crnca, staviš mu prst u pupak! I ja čoveku stavim prst u pupak, a on počne da se smeje! Počnem ja da pevam, on se oduševi, nasmeje… Bio je to glavom i bradom Idi Amin!”

Nije vas proterao iz zemlje?

“Umesto da odemo sutradan, mogli smo još da ostanemo. Firma je uspela da izvuče svoje pare, meni su dali 1.000 dolara, a Idija Amina sam naučio da peva pesmu Mujo kuje konja po mesecu! Koje je to ludilo bilo! I tako sam se ja dohvatio muzike i batalio prava.”

Gde vas je dalje vodio životni put?

“Sa svojom violinom i KUD-om Lola stigao sam i do Medison Skver Gardena! Toliko sam se izbezobrazio sa svojim instrumentom da sam na njemu svirao Ševu. Ma činilo mi se da sam veća zvezda od Majkla Džordana!”

I Tito vas je obožavao!

“Sećam se kako sam mu svirao na Kadinjači. Žalio se kako ga Jovanka tera da spava. Rekao mi je: Znaš, Zahar, volim kad sviraš Vrapca! Mislio je na Ševu. Dodao je: Znaš, sve si nas prevario, nisi organiziran! Mislio je na to da nisam u partiji. Rekao sam mu da je meni dosadno da sedim na sastancima i da dižem ruku u znak slaganja. A onda sam nepromišljeno odvalio: Pa i vi ste prevarili čitav svet, pa vam niko ništa ne može! Već sam sebe video na Golom otoku. A on se slatko smejao, nije mi zamerio i tako ja izbegoh Goli otok! Znam, mnogima je teško da poveruju da sam to Titu rekao.”

Kako ste dočekani kod kuće posle velikog uspeha u Moskvi, kada su vašom Odom olimpikom otorene Omladinske olimpijske igre?

“Usred najvećeg haosa u našoj zemlji, jednom Srbinu, to jest meni, ukazana je najveća čast – da svojim celovečernjim programom klasičnih songova i sonata otvorim Omladinske olimpijske igre. Moje delo posvećeno olimpizmu, izvele su zvezde čuvenog Boljšoj teatra. Po povratku u Srbiju, snimci sa gala koncerta prikazani su na jednoj televiziji sa bombastim naslovom – Ruskom narodu, jugoslovenska vlada. Ta izmišljena najava je izbrisala mene kao autora…”

Koliko vas boli to ignorisanje autora?

“Sreća moja da sam u stanju da od svega pravim viceve… Inače bih poludeo od kojekakvih gluposti, besmislica i nepravdi. Davno sam shvatio da su zavist i zloba pogubne osobine srpskog naroda. Tragika ovog naroda je što ne podržava sam sebe, što uništava svoju kulturu, ne ceni svoje korene.”

Ko su naše najveće muzičke zvezde?

“Imamo fantastičnu garnituru. Od Cuneta koji je nažalost preminuo, a bio maestralan u svojim glasovnim bravurama, Tozovca koji je nenamašan u svom mangupskom fazonu, Lepu sa izvornim darom od Boga … Nemamo Bočelija, ali imamo Čolu.”

Da li vam je u poslednje vreme neka pesma zapala za uho?

“Ne baš… Ali, ima divnih pesama za koje mi je žao što ih ja nisam napisao. Recimo, Pevam danju, pevam noću, na folklorni tekst Branka Radičevića urađena je odlična pitka melodija. Tu je i nekoliko Breginih odličnih obrada. Bregu gledam kao dobrog, neuhvaćenog krivolovca. Njegove pesme uvek liče na neke druge, ali jebeš pesmu koja ni na šta ne liči!”

ZABRANJENO PREUZIMANJE CELE ILI DELA VESTI I FOTOGRAFIJA!


vesna tasićivan vučićević