Mislim da bi mama bila ponosna da je mogla da vidi tu bebu iz njenog naručja

Đorđe Balašević je dočekao da njegova supruga Olivera dospe u središte interesovanja javnosti zbog objave romana “Planeta dvorište”, kojim je dokazala da, pored brojnih drugih talenata, poseduje i onaj koji je potreban za vešto igranje rečima, po kom je njen suprug Đorđe prepoznatljiv.

Na stranicama spomenute knjige, Olivera je otkrila da je, kao beba, sa majkom i bratom “stanovala” nekoliko dana na klupi ispred novosadske Gradske kuće.

– Kada su me uputili u Maticu srpsku kako bih dobila dozvolu za štampu bila sam tako ponosna. Predala sam tekst i izašla sa mislima: “Bože, sada su svi pod istim krovom, sa mnogo značajnijim piscima, odnosno njihovim junacima. Tamo je moja teta-Anuška, čika-Kači, Đusika i Ivica, a najpre moja mama i brat. Pre svega zbog one klupe, koje se ne sećam, ali su mi o njoj pričali – izjavila je na promociji Balaševićeva.

– Mislim da bi mama bila ponosna da je mogla da vidi tu bebu iz njenog naručja koja je savladala onih nekoliko stepenika na ulazu u Gradsku kuću, a onda i nešto više njih do ove sale, gde uživam u toploj atmosferi i dobrodošlici. Bila bi presrećna što su mi pružili priliku da ispričam nešto o našem životu – dodala je spisateljica koja je svojevremeno bila jugoslovenska reprezentativka u gimnastici i nesuđena učesnica “Olimpijskih igara” u Moskvi 1980. godine.

View this post on Instagram

"Kao što rekoh, tetka Jula je uvek bila veoma doterana, i to ne samo po merilima našeg komšiluka, već kao dama vredna pamćenja kako izgleda žena zbog koje je neko doneo tako veliku odluku da zbog nje napusti svoju porodicu. Njena elegancija bila je pre stvar držanja što i jeste najveća tajna onih žena za kojima se okreću i retko bi se neka nova kolekcija, bolje reći kombinacija, pojavila na našim dvorišnim revijama a da nije primećena. Sve se to ipak svodilo na par sukanja, žoržet bluzica, uz moher "Džeki Kenedi" kaput sa velikim sedefnim dugmetom, ali u to vreme garderoba se nije menjala tako često kao kalendari na zidu." Odlomak iz knjige Planeta Dvorište str. 127 #planetadvoriste

A post shared by Olivera Balašević (@olivera.balasevic) on

Na kraju konferencije, Olivera je podelila dirljivu anegdotu o tome kako ju je majka naučila da “pomera planine”, aludirajući na planinu od uglja koju su zajedno “pomerile” ispred kuće jednog sugrađanina ne bi li zaradile nešto novca.

– Tog dana savladala sam jednu od najvrednijih lekcija – kako najteže životne izazove pretvarati u igru. Ovo je knjiga o mojoj majci, kojoj sam neizmerno zahvalna što me je naučila da pobeđujem. Ne posvećujem je onoj hrabroj, ponosnoj, tvrdoglavoj i požrtvovanoj ženi, već grubo ošišanoj devojčici na stepeniku teretnog vagona prispelog 1946. na stanicu “Zrenjanin”, gologlavoj Crvenkapi pred špalirom vukova prerušenih u putnike na peronu – vaspitačice, vršnjake i sve ostale. Jer, ona je i Simona i Petra. I Jovana i Jelena. Ona je ja – zaključila je Olivera, navodeći imena svojih ćerki i unuka.

Đole: “Olja, Još uvek si devojčica” 

Da podsetimo, novembar prošle godine bio je jedan od najtežih perioda u porodici Balašević. I svoje najdraže i čitavu armiju ljudi od Vardara do Triglava legendarni muzičar zabrinuo je posle infarkta koji je doživeo pred koncert u Kragujevcu.

No, situacija je ubrzo stavljena pod kontrolu i oporavak teče po planu. A u aprilu, kada je njegova supruga slavila jubilarni rođendan, Đole je po ko zna koji put raznežio i nju i sve nas čestitkom u jedinstvenom poetskom maniru.

– Još uvek si devojčica. Neko krije godine, od nekog se godine kriju. Među svima koji sa tobom čekaju ponoć, jedini ja nisam imao sreću da nasledim nešto od tebe. Ali sam imao sreću da te sretnem i naučim nešto od tebe. Drugi bi sve imalo smisao. Znaš ti to”.

– Jedva sam čekao da omatori, pa da je više niko ne gleda, al’ ne da se veštica – našalio se jednom prilikom Đorđe Balašević na račun svoje supruge Olivere.


SCANDAL!PRINTSCREEN