Evropska radiodifuzna unija saopštila je da je ustanovljeno da je tokom finalne večeri Evrovizije došlo do greške u glasanju, a reč o beloruskom žiriju.

Nakon provere, ispostavilo se da je Severna Makedonija zapravo osvojila sedmo, a ne osmo mesto.

Predstavnica ove zemlje Tamara Todevska je, kako je ustanovljeno, zapravo bila prva prema glasovima žirija.

Kakve divne vesti. EBU je upravo potvrdila da je zbog greške u glasanju u Belorusiji naša zemlja zapravo prva prema glasovima žirija i sedma u finalu Evrovizije. Ne mogu opisati koliko sam srećna! Volim vas sve! Hvala vam – poručila je Tamara.

Problem je nastao nakon što je žiri iz Belorusije raspušten posle prve polufinalne večeri jer su prekršili  pravilo Evrovizije. Naime, oni su u jednom intervjuu otkrili su na koji način će glasati.

Budući da zbog toga nisu imali pravo glasa u finalu, EBU je, prema pravilima, stvorila zamenski agregatni rezultat (izračunat na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasačkim zapisima), kako bi se odredilo glasanje beloruskog žirija za veliko finale.

EBU potvrđuje da smo otkrili da je zbog ljudske greške korišćen netačan agregatni rezultat. To nije imalo uticaja na izračunavanje bodova izvedenih iz televotinga u 41 zemlji učesnici i pobednik i prve četiri pesme ostaju nepromenjene – navodi se u saopštenju.

Prema prvobitnim rezultatima, Tamara je osvojila drugo mesto prema glasovima žirija, a osmo u konačnom zbiru glasova u finalu Evrosonga.


scandalIvan Vučićević