Silvanu Armenulić danas nazivaju jugoslovenskom Merilin Monro zbog lepote, vrtoglavog uspona – iz siromaštva do zvezdanih visina, ali i tragičnog kraja. Posebno je interesantna, ali i sablasna jedna od njenih poslednjih životnih epizoda koju je imala sa čuvenom bugarskom proročicom – Baba Vangom.

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma “Gorki pirinač”) rođena je 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Svojom pojavom, načinom oblačenja i pesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure “a la Silvana”, a stotine novorođenih devojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.

U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da poseti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan. Slepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla:

Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi kroz tri meseca

Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala:

Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš… Idi, idi, ako možeš, dođi!

Silvana je poginulae 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd – Niš, kod mesta Kolari.

U toj nesreći stradali su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio kola. Pevačica Lepa Lukić, igrom sudbine, zakasnila je i nije s njima pošla na put.


Ivan Vučićević